Hydroblob lijngoot

Lijnafwatering zonder leidingwerk Rondom terras|Langs paden|Op- en afritten|Langs tuinborders

Complete lijngoot HYDROBLOB TYPE LG34

Een eigen afwateringssysteem aanleggen voor uw terras? Dat kun u eenvoudig zelf doen met Hydroblob® lijngoot Type LG34.

Hydroblob® lijnafwatering is dé ecologisch verantwoorde oplossing. Regenwater wordt over de volledige lengte van uw terras en op- en afritten snel opgenomen en dankzij de infiltratieblokken gebufferd en geïnfiltreerd in de bodem. Na een pittige regenbui kunt u dus weer snel gebruik maken van een droog terras, zonder regenplassen!

De plaatsing van het systeem is zeer eenvoudig en leidingwerk is overbodig. De LG34 is een compleet en kant-en-klare lijngoot, inclusief metalen lijngoot.

Verkrijgbaar in: Verzinkt staal | Grafiet Zwart
Klik op de pictogrammen hiernaast om meer te weten te komen over de voordelen van Hydroblob Type LG34.

NIEUW! Lijngoot HYDROBLOB TYPE SLIMLINE

De Hydroblob® Type Slimline. is een smalle lijngoot met ingebouwde buffer van 45 liter.

Een tuin met veel bestrating is zeer praktisch en kan erg mooi zijn. Een nadeel is dat er vaak langdurende waterplassen blijven staan, omdat het regenwater nergens heen kan. De Hydroblob Slimline maakt een einde aan dit probleem, zonder dat er een aansluiting is op het riool!

Deze lijngoot wordt gebruikt in de bestrating van uw terras of tuin. Door bestrating met een klein afschot aan weerszijde van het Slimeline rooster aan te leggen, stroomt het water snel naar de buffer. Bij traditionele lijngoten zou het water naar het riool lopen. Bij Hydroblob wordt het water direct opgenomen door de buffer en vervolgens geïnfiltreerd in de bodem.

Deze lijngoot is te plaatsen zonder leidingwerk en uitstekend te combineren met Hydroblob Type D.
Verkrijgbaar in: Verzinkt staal | Roestvrij staal | Grafiet Zwart
Klik op de pictogrammen hiernaast om meer te weten te komen over de voordelen van Hydroblob Type LG34.

TOEPASSINGEN HYDROBLOB TYPE LG34

Voorbeeld lijngoot langs planten border

In de onderstaande impressie ziet u hoe een Hydroblob Type LG34 lijngoot aangebracht is langs een planten border ter afwatering van het tuinterras. Deze buffer zou nog verder uitgebreid kunnen worden door te combineren met Hydroblob Type D34.

hydroblob lijngootondergrondse situatie lijngoot hydroblob

Verschuif de lijn om de situatie boven- en ondergronds te bekijken.

Voorbeeld lijnafwatering terras

In de onderstaande foto’s ziet u het resultaat van een terras met lijnafwatering. Lijnafwatering met Hydroblob kan gerealiseerd worden met het roosters, maar u kunt er ook voor kiezen om de blokken af te dekken met grind. Bekijk de foto’s voor een idee van het resultaat.

Hydroblob lijnafwatering met rooster en grind.

Aan de slag met DE HYDROBLOB LG34 LIJNGOOT

Hydroblob® LG34 is een compleet pakket voor het aanleggen van een lijngoot, u kunt dus direct aan de slag. Zorg er wel voor dat het terras op afschot van minimaal 1cm per strekkende meter naar de Hydroblobs toe loopt. Dit zorgt ervoor dat het regenwater ook daadwerkelijk bij de blokken terecht kan komen. U legt de blokken achter elkaar om een aansluitende lijngoot te maken. De lijngoten kunnen met de meegeleverde beugels eenvoudig aan elkaar vast worden gemaakt. Het systeem kan op deze manier eenvoudig uitgebreid worden. Volg de stappen hieronder en leg eenvoudig zelf uw Hydroblob lijngoot aan.

Stap 1: Bereken benodigdheden

U kunt het benodigde materiaal eenvoudig berekenen met onze calculator. Om de calculator te kunnen gebruiken moet u een aantal dingen weten:

Te beschermen gebied:

U moet weten hoe groot het gebied is wat u wilt beschermen. Dat is bijvoorbeeld het oppervlakte van uw terras. Voor het berekenen van het oppervlakte vermenigvuldigt u de lengte maal de breedte van het oppervlakte.

Uw bodemtype
Verschillende grondsoorten variëren in hun vermogen om water te absorberen en af te voeren. Wanneer u niet weet wat uw bodemtype is, kunt u een infiltratietest uitvoeren:

 1. Graaf een gat in de grond.
 2. Vul het gat met 30 cm water en houdt het water gedurende 30 minuten op dat niveau.
 3. Meet vervolgens hoeveel millimeter het waterniveau zakt na 4 minuten.
 4. Wanneer na 4 minuten het water niet meetbaar is gedaald, wacht dan 3 uur (180 minuten) en meet opnieuw.
 5. Reken uit wat uw bodemtype is:
  • Zand: ≥ 30 mm
  • Zanderig leem: 20 – 30 mm
  • Leem: 10 – 20 mm
  • Keileem: 5 – 10 mm
  • Klei: 1 – 5 mm

Met de verzamelde gegevens kunt u nu via de onderstaande lijngoot-calculator een berekening maken voor het benodigde aantal Hydroblobs.

Een Grafiet zwarte Hydroblob lijngoot rondom een terras

Bereken indicatie benodigd aantal Hydroblobs

Het aantal Hydroblobs wat u nodig heeft is afhankelijk van de situatie waarin u de units wil gebruiken. Naast het af te koppelen of te infiltreren oppervlakte heeft ook de grondwaterstand en bodemtype invloed op het benodigde aantal. Onze calculator geeft u een indicatie over hoeveel Hydrorocks u ongeveer nodig heeft voor uw situatie

Aantal blokken Infiltratie capaciteit Afmeting (lxbxh) Gewicht Aanlegdiepte Max. belasting per m2 Totale buffer
Voor deze tabel is Javascript benodigd.

Bovenstaande berekening is gebaseerd op zeer zware regenbuien.  Bij ‘normale’ neerslag is 75% van het aantal vermelde blokken dekkend. Let op: bij verplicht afkoppelen kunnen gemeenten minder- of zwaardere eisen stellen aan de opslagcapaciteit per m2.

Om de effectiviteit van de Hydrorock producten te kunnen waarborgen adviseren wij altijd om onze type BD producten te gebruiken met een loofvanger en onze speciale zandvang (beschikbaar in diverse uitvoeringen).

Stap 2: Graaf een gat voor de blokken

Graaf een sleuf voor de blokken, zorg ervoor dat de bovenkant van het blok (inclusief rooster) circa 3mm lager ligt dan de bovenkant van uw bestrating. Mocht de bestrating in de toekomst iets verzakken, dan blijf het regenwater gewoon het rooster inlopen.

 • De lengte van de sleuf wordt bepaald door het aantal blokken wat achter elkaar wordt geplaatst (dus altijd een veelvoud van 120 cm).
 • De breedte van de sleuf is gelijk aan de breedte van het product, 15 cm.
 • De diepte van de sleuf is gelijk aan de hoogte van het product, 20cm

Let op: er wordt uitgegaan van het aanleggen op- en in een bestaande zandbodem, indien de bodem geen zandbodem betreft dient er 5 cm dieper en rondom 5 cm breder te worden uitgegraven voor het aanbrengen van een 5 cm dikke zandlaag. Gebruik hiervoor schepzand/straatzand en werk deze op de bodem vlak af.

Stap 3: Plaats de lijngoten

Plaats de blokken rechtop in de sleuf op de (aangebrachte) zandlaag. De blokken zelf hoeven niet op afschot gelegd te worden, maar zorg er wel voor dat uw bestrating op afschot van minimaal 1 cm per strekende meter naar de Hydroblob lijngoot toeloopt. Bij het plaatsen van meerdere blokken, koppelt u de blokken eenvoudig aan elkaar met behulp van de bijgeleverde koppel beugel.

Plaatst u een lijngoot met losse onderdelen?
Voor uw gemak zijn de Hydroblob lijngoten voorgemonteerd beschikbaar als kant-en-klaar pakket, de LG34. De onderdelen van het pakket zijn ook los verkrijgbaar. In dat geval gaat u als volgt te werk:

 • Plaats het Hydroblob Type D34 infiltratieblok rechtop in de sleuf, de sticker ‘this side up‘ is dan bovenop zichtbaar.
 • Leg het zwarte filter op de het infiltratieblok.
 • Breng hier overheen het metalen rooster aan.

Plaatst u een lijngoot zonder metalen rooster?
In plaats van een metalen rooster kun er ook voor kiezen om de Hydroblobs af te dekken met grind. Bijvoorbeeld tussen de bestrating en een opsluitband of gevel. In dat geval gebruikt u Hydroblob Type D34.

 • Hou rekening met de hoogte van de grindlaag, waarschijnlijk dient u de Hydroblobs iets dieper in te graven dan bij gebruik met de roosters.
 • Plaats het Hydroblob Type D34 infiltratieblok rechtop in de sleuf, de sticker ‘this side up‘ is dan bovenop zichtbaar.
 • Bij het plaatsen van meerdere Hydroblobs legt u de uiteinde van de blokken strak tegen elkaar.
 • Dek de Hydroblob af met grind.

Niet de juiste maat?

De Hydroblob lijngoot worden standaard geleverd in een vaste lengte, maar de blokken zelf op maat zagen is vrij eenvoudig. Er moet gezorgd worden voor een goede afsluiting van het filterdoek. U kunt als volgt te werk gaan:

 

 • Uw gaat het kale blok op maat zagen (dus zonder zwart filter/rooster). Gebruik hiervoor een stanleymes en snij eerst het witte filterdoek een paar centimeter van de zijkant rondom door, beginnend op de zijkant (de kant waar de grote sticker geplaatst is). Snij het doek door op bovenzijde vervolgens op de andere zijkant en vervolgens de onderzijde (de vouwnaad is de onderzijde).
 • heeft nu een soort mutsje. Haal dit mutsje van het blok af.
 • Zaag met een houtzaag nu de gewenste maat van het blok af.
 • Schuif hierna het mutsje van filterdoek er weer overlappend overheen.
 • Knip of snij het zwarte filter op maat voor het door u zojuist op maat gezaagde blok
 • Zaag het metalen rooster op maat met behulp van een metaalzaag

De lijngoot is nu op de gewenste maat ingekort en het filterdoek zit er weer omsluitend omheen.

Stap 3: Geniet van uw tuin!

Gefeliciteerd, uw tuin heeft een leidingloos afwateringssysteem!

Onderhoud
Het systeem is zeer onderhoudsarm, maar om de optimale werking van het product te behouden dient u 1x per jaar het filter te reinigen. Hiervoor dient u het metalen rooster te verwijderen zodat u bij het filter kan. U kunt het filter vervolgens met koud- of lauwwarm water onder de kraan af spoelen. Gebruik hierbij eventueel een borstel. Daarnaast kunt u het filter ook afspuiten met een hogedrukreiniger. Spuit het filter af met maximaal 100 bar en houdt minimaal 30 cm
afstand om beschadigingen aan het filter te voorkomen. Na de reiniging plaatst u het filter en het metalen rooster terug zoals aangegeven in de plaatsingsinstructie.

Uw terras is weer regenklaar! Geniet ervan!

De Hydroblob lijngoot is ook beschikbaar in Grafiet Zwart (GZ)
De Hydroblob Slimline in het terras

ASSORTIMENT HYDROBLOB TYPE LG34

Zelf aan de slag met de Hydroblob lijnafwatering?
Bekijk hieronder het assortiment van de lijngoten en toebehoren. Alles nog eens overzichtelijk nalezen? Download dan het Hydroblob productblad over lijnafwatering.

Klaar om aan de slag te gaan?
Bekijk het dichtstbijzijnde verkooppunt bij u in de buurt.

Alles wat u nodig heeft voor uw lijnafwatering

Hydroblob LG34 producten

Type max. belastbaarheid Inhoud Afmeting (lxbxh) Contactvlak Gewicht
LG34 VS** 2.500 kg/m2 34 L 120x15x20 cm 0,9 m2 3,7 Kg
LG34 GZ** 2.500 kg/m2 34 L  120x15x20 cm 0,9 m2 3,7 Kg
D34 (los blok) 2.500 kg/m2 34 L  120x15x20 cm 0,9 m2 2,7 Kg

Hydroblob Type LG34 accessoires

Type Afmeting (lxbxh)
Rooster VS** voor D34 120x15x2,5 cm
Rooster GZ** voor D34 120x15x2,5 cm
Koppelbeugel rooster 8x15x2,5 cm
Filter voor D34 119×14,5×0,25 cm

Hydroblob Slimline producten

Type max. belastbaarheid Inhoud Afmeting (lxbxh) Contactvlak Gewicht
Slimline VS** 2.500 kg/m2 45 L 120x20x20 cm 1,04 m2 6,1 Kg
Slimline GZ** 2.500 kg/m2 45 L 120x20x20 cm 1,04 m2 6,1 Kg
D45 (los blok) 2.500 kg/m2 45 L 120x20x20 cm 1,04 m2 3,6 Kg

*Alle op de website getoonde prijzen zijn inclusief 21% BTW. Tevens zijn deze prijzen onder voorbehoud van prijswijzigingen en typefouten.

**VS= Verzinkt Staal, RVS= Roestvrij Staal, GZ= Grafiet Zwart

Hydroblob lijngoten kopen?

De Hydroblob lijngoten wordt verkocht via diverse bouwmarkten en tuincentra.
Klik op de link hieronder om te zien welke dealer bij u in de buurt zit.

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten